Brandweer Gent opent 'Post Expo'

7 februari 2014 - 17u33

De Gentse brandweer heeft de voorpost in het zuiden van haar grondgebied verhuisd naar de site van Flanders Expo. De post kreeg toepasselijk de naam ‘Post Expo’. De vernieuwde post is beter gelegen om sneller te kunnen uitrukken op de E17 en in de nabijgelegen gemeenten. Bij de constructie stond duurzaamheid centraal en zijn energiezuinige en waterbesparende technieken gebruikt. 

Ideale uitvalsbasis

De nieuwe post vormt een ideale uitvalsbasis voor

  • bescherming van de inwoners van Zwijnaarde, Afsnee en Sint-Denijs-Westrem
  • incidenten op de E17
  • preventie en bewaking van evenementen in en rond de beurshallen

Met deze strategisch goed gelegen post is het grondgebied beter afgedekt. Naast de post Expo, heeft de brandweer nog de hoofdkazerne in de Roggestraat en 2 kleinere brandweerposten in Wondelgem (Post West) en Gentbrugge (Post Oost).

Duurzaam ontwerp

Het gebouw is een ontwerp van het architectenbureau Jaspers – Eyers & Partners en VK, Engineering (technieken). De veiligheidscoördinator was de NV Veto & Partners.

Bij de constructie werd gebruik gemaakt van duurzame materialen en zijn energiezuinige en waterbesparende technieken toegepast. Een persluchtsysteem en rookgasafzuiging zijn rechtstreeks op de uitlaat van de brandweerwagens aangebracht.

Bouw en kostprijs

De nieuwe post werd door de Stad casco aangekocht van de projectontwikkelaar NV Stassimo (De Paepe Group). De utilitaire werken zoals rioleringswerken, ondergrondse wachtbuizen en trekputten, zijn uitgevoerd in opdracht van de Stad Gent door de aannemer van het torengebouw.

De binnenafwerking en de technische uitrusting zoals verwarming, ventilatie elektriciteit en sanitair werden door de stad aanbesteed.

De totale kostprijs van de uitgevoerde werken bedraagt 746.635,50 euro.

Labels

In samenwerking met Digipolis.