Word parttime brandweer

Hoe snel sta jij in de kazerne?

Bij Brandweerzone Centrum moet je binnen de 6 minuten in een van onze kazernes geraken. Check op onze kaart hoe snel jij er zou staan bij een noodoproep. We hebben brandweerposten met vrijwilligers in Assenede, Deinze, Gavere, Lochristi, Melle, Merelbeke, Nevele, Waarschoot, Zelzate en Zomergem. De kazernes van Gent, Wondelgem en Sint-Denijs-Westrem zijn beroepsposten en zoeken dus geen vrijwilligers.

 

 

Zo word je parttime brandweer

Het start met passie voor de brandweer en hulpverlening. Je gaat een stevig engagement aan, dus je motivatie moet goed zitten. Je wordt deel van een groep die je warm ontvangt.
Je wil starten maar weet niet hoe? Kom naar een van onze infosessies. We wijzen je de weg in de brandweerwereld en beantwoorden je vragen. De data vind je onderaan deze pagina. 
Tijd om te trainen voor je federaal geschiktheidsattest (FGA). Dat moet je behalen om brandweer te kunnen worden. Het bestaat uit een competentietest, een handvaardigheidstest en fysieke proeven. Heb je twee linkerhanden? Dan oefen je best nog eens je technische vaardigheden. Ook de lichamelijke proeven zijn niet te onderschatten.
Ben je er helemaal klaar voor, maar wil je jouw hoogtevrees en conditie nog eens testen? Of heb je graag wat tips over de handvaardigheidstest? Kom naar een van onze ‘Start to FGA’-sessies
Schrijf je in voor de proeven voor het federaal geschiktheidsattest (FGA). Je vindt de data van alle proeven op www.ikwordbrandweer.be. De brandweerschool organiseert de proeven. De plaatsen zijn beperkt, dus snel zijn is de boodschap.
Met je FGA in de hand kan je nu solliciteren bij ons. Staan er geen vacatures op onze website? Stuur dan gerust een spontane sollicitatie naar sollicitaties@bwzc.be en we houden je op de hoogte. Als je slaagt voor de selectieprocedure word je onze nieuwe collega.
Om mee te kunnen op interventie krijg je eerst nog een opleiding. We sturen je naar de brandweerschool voor praktijkoefeningen en theorie. Ook intern start je met  een opleiding op de post.

Welkom in het team! We zetten je na de cursus eindelijk in voor interventies. Je bent nu een volwaardige brandweerm/v.

Wat betekent het om parttime brandweer te zijn?

Brandweermannen en -vrouwen zijn doorzetters. Dat moet ook, want mensen in nood rekenen op hen. Het is niet zomaar een hobby. Het vraagt engagement en ook fysiek kan het best pittig zijn. Maar je speelt een cruciale rol in de hulpverlening in jouw buurt en dat geeft erg veel voldoening. Brandweer staat voor hulpverlening, daadkracht, expertise en - niet te vergeten - vriendschap. 
 

Veelgestelde vragen

 • Wanneer kan ik solliciteren bij Brandweerzone Centrum?
  Je hebt je FGA? Prima, de vacatures zullen opengesteld worden in het najaar van 2021. Hou deze pagina en onze officiële kanalen in de gaten voor meer nieuws daarover. 
   
 • Ik werk ’s nachts/in shiften. Kan ik dan ook ingezet worden als vrijwilliger? 
  Absoluut, met ons beschikbaarheidssysteem kan jij bepalen wanneer we je kunnen oproepen. En wij kunnen je dag en nacht gebruiken.
   
 • Kunnen we ook gespecialiseerde cursussen volgen na onze basisopleiding?
  Zeker, dat wordt zelfs verwacht. Je bent een expert in je functie en moet je in een constant veranderende maatschappij ook blijven bijscholen. Denk maar aan specifieke blusmethodes voor elektrische voertuigen. Daarnaast zijn er tal van specialisaties zoals klimmen, duiken, gevaarlijke stoffen, gaspakdragers en nog veel meer. Je kan ook aansluiten bij het Fire Stress Team, dat mensen emotioneel begeleid na zware interventies.
   
 • Hoe vaak oefenen jullie in de kazerne?
  Er wordt bijna elke week geoefend. Dan zie je jouw teamgenoten, doe je enkele oefeningen en blijf je nog wat napraten in de kazerne. Met vakantie? Een oudercontact? Je kan het gerust laten weten als je een avond niet kan komen.
   
 • Klopt het dat je betaald wordt als vrijwilliger?
  Ja, je krijgt een vergoeding voor zowel je opleiding als voor de interventies waar je aan deelneemt. Die vergoeding wordt fiscaal vrijgesteld tot meer dan € 6000 per jaar. 
   
 • Heb ik een federaal geschiktheidsattest nodig om vrijwillig ambulancier te worden?
  ​Je hebt geen FGA nodig om ambulancier te worden. Solliciteren voor de functie ambulancier kan als je:
  • 18 bent;
  • een rijbewijs hebt;
  • Belg of EU-burger bent;
  • een attest van goed gedrag en zeden hebt;
  • de burgerlijke en politieke rechten geniet
    
 • Ik werk voor de politie, maar zou graag ook vrijwilliger worden bij de brandweer. Kan dat?
  Helaas, deze twee functies zijn niet cumuleerbaar. Als je bij een veiligheidsdienst wil werken moet je kiezen welke je voorkeur heeft. 

Infosessies & start to FGA

Nog vragen? We organiseren binnenkort weer infosessies en start to FGA-momenten. Deze data komen zodra ze vastliggen op de website.

Heb je nog vragen?

Stuur een mailtje naar sollicitaties@bwzc.be 

In samenwerking met Digipolis.