De selectie bestaat uit 2 onderdelen:

  • een psychotechnische proef (niet eliminerend)
  • een interview (eliminerend)

De deelnemingsvoorwaarden:

  • minstens 18 jaar
  • Belg of EU-burger
  • rijbewijs B
  • FGA
  • uittreksel strafregister (max. 3 maanden oud)
  • burgerlijke en politieke rechten
  • in orde met dienstplichtwetten

Test fysieke paraatheid

Nadat je geslaagd bent voor de selectieprocedure moet je een test afleggen om je fysieke paraatheid te meten. Dat is de zogenoemde VO₂max-test. Je moet een minimumscore behalen (afhankelijk van je leeftijd) om effectief als brandweerman of -vrouw te mogen starten. 

Wat meet de VO₂max-test?

VO₂max is een indicatie van je maximale zuurstofopname. Anders gezegd: het is het maximale volume (V) zuurstofgas (O₂) dat je lichaam per minuut kan opnemen, transporteren en gebruiken in je spieren. Hoe hoger je VO₂max, hoe meer energie je kan produceren. Het is de beste indicator voor het bepalen van de fitheid van je cardiovasculaire (hart) en respiratoire (ademhaling) systeem. Je conditie dus. Dat hangt ook samen met je gewicht, dus je voedingspatroon speelt hier zeker ook een rol in. 

Hoe wordt de test afgenomen?

Je doet een inspanningstest op een loopband. Je krijgt een masker op en ademt gewone kamerlucht in. Alle lucht die je uitademt, gaat via het masker naar een spirometer die de concentraties zuurstof en koolstofdioxide meet. Door de in - en uitgeademde lucht met elkaar te vergelijken, wordt berekend hoeveel zuurstof je lichaam werkelijk heeft opgenomen. 

Hoe bereid ik me voor op de test?

Je verbetert je VO₂max door te sporten en te trainen. Combineer daarvoor verschillende soorten trainingen. Onderzoek toont aan dat je VO₂max het meeste stijgt door deze verschillende soorten trainingen af te wisselen. 3 tot 4 keer per week trainen is een goede frequentie.

  1. Lange duurtrainingen
    Dit is de start voor een ongetrainde persoon. Lange duurtrainingen kun je lange tijd volhouden. Denk bijvoorbeeld aan fietsen aan 'babbeltempo'. Je traint best minstens 30 minuten, anders wordt je lichaam onvoldoende geprikkeld.
  2. Intensieve duurtrainingen
    Dit is de volgende stap. Intensieve duurtrainingen werk je af in grote blokken van minstens 30 tot hoogstens 120 minuten. Een voorbeeld is een looptocht van 5 à 15 kilometer.
  3. Intensieve intervaltrainingen
    Dit zijn zeer lastige trainingen, want je cirkelt net onder of boven je anaerobe drempel. Je traint in blokken van 10 tot 30 minuten of je werkt met korte intervallen van 1 tot 4 minuten die 6 tot 12 keer herhaald worden.

Contact

We helpen je graag verder met vragen over brandweervrijwilliger worden. Contacteer ons op jobs@bwzc.be.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van oefensessies en selectieprocedures.

Nieuwsbrief
Vrijwilliger contact