4 redenen om zonder vuurwerk te knallen

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Vuurwerk Tegel

Gevaarlijk

Zowel bij het afsteken als bij het oprapen van vuurwerk gebeuren ongevallen. De slachtoffers zijn bijna altijd mannen, 1 op 4 is jonger dan 16 jaar. Meest getroffen zijn de ogen, het gezicht en de handen. Meer dan de helft van de slachtoffers stak het vuurwerk niet zelf aan.

Er is ook een groot brandrisico bij vuurwerk en wensballonnen.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Vuurwerk Tegel 5

Dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Zo zijn er talrijke verhalen van honden die weglopen of paarden die uitbreken. De dieren lopen weg van de knallen en lichtflitsen. Zo kunnen ze verloren lopen of erger, gewond raken.

Hou huisdieren binnen, sluit ramen en deuren en zet de radio of tv aan om het ergste lawaai te dempen.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Vuurwerk Tegel 4

Niet gezond

De hoge fijnstofpieken tijdens en na het afsteken van vuurwerk zijn sowieso al niet gezond. Voor sommigen is het nog erger. Denk aan mensen met gevoelige luchtwegen zoals jonge kinderen en mensen met astma of allergieën.

90 procent van het fijnstof komt op de bodem en in de riool terecht. Daar zorgt het voor grote vervuiling.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Vuurwerk Tegel 6

Druk op hulpdiensten

Telkens de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen met vuurwerk zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen. Erger nog, er zijn verhalen van brandweerlieden, ambulanciers en politieagenten waar vuurwerk naar gericht wordt. Onbegrijpelijk.

Vuurwerk zorgt voor extra druk op de hulpdiensten in een al drukke nacht. Gun de brandweer een gezellige maaltijd.

Vorige
Volgende

Grootste fouten

Tijdens het eindejaar van 2022 registreerde de Stichting Brandwonden 155 slachtoffers van incidenten met vuurwerk. 2 op de 3 liepen brandwonden op en sommigen ook gehoorschade.

  • Opvallend is dat 68 procent van het vuurwerk bij ongevallen illegaal gekocht is via het internet. Vuurwerk uit Oost-Europa is populair. Maar het is vaak te zwaar, erg gevaarlijk en niet geschikt voor particulieren.
  • Meer dan de helft van de slachtoffers was toeschouwer. Zij stonden te dicht. Je moet altijd op zeker 8 meter afstand blijven van vuurwerk.
  • Ongevallen gebeuren vaak met vuurwerk dat niet ontploft is. Steek nooit opnieuw de lont aan. Giet er een emmer water over en laat het een nachtje liggen. 
  • Vuurwerk vanuit je hand aansteken is om brandwonden vragen. Je richt nooit met vuurwerk op mensen.
  • Tussen gebouwen en auto's is er een groot brandrisico. Ook in een open plek moet je rekening houden met de wind.
Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Vuurwerk Tegel 2

Meer tips