Materiaal

De autopomp van de brandweer is een grote gereedschapskist op wielen. Aan boord zit alles wat nodig is bij branden, ongevallen, stormschade, wateroverlast en gaslekken. Het is het Zwitserse zakmes van de brandweer.

In tweede lijn heeft de brandweer tal van gespecialiseerde voertuigen, zoals haakarmvoertuigen, materiaalwagens, logistieke voertuigen en een wiellader.

Voertuigen
Diensten Interventies THV Materiaal 2
Diensten Interventies THV Materiaal Schaar4

Schaar

De brandweer gebruikt een hydraulische schaar om materialen door te knippen, zoals metaal. Het toestel heeft genoeg kracht om de meeste auto-onderdelen door te knippen.

Diensten Interventies THV Materiaal Spreider5

Spreider

Een hydraulische spreider bestaat uit twee delen die zowel naar elkaar toe of van elkaar af kunnen drukken. De brandweer gebruikt een spreider om ruimte te maken en metaal te scheuren. Met kettingen kan het ook trekkracht leveren.

Diensten Interventies THV Materaail Halligantool

Halligan tool

De halligan tool is een multifunctioneel breekmiddel om deuren of ramen te forceren. Het is iconisch brandweergereedschap. Het werd in 1948 ontworpen door de New Yorkse brandweerofficier Hugh Halligan.

Diensten Interventies THV Materiaal Meetapparatuur

Meetapparatuur

Meten is weten en daarom heeft de brandweer veel meetapparatuur aan boord. We meten onder meer explosiegevaar, koolmonoxide of schadelijke gassen in de lucht. Of we checken een lek van gevaarlijke stoffen.

Diensten Interventies THV Materiaal Kettingzaag

Kettingzaag

Met een kettingzaag kan de brandweer bomen verwijderen of deuren openzagen om ergens binnen te geraken. Het komt ook van pas om een wak in het ijs zagen.

Diensten Interventies THV Materiaal Generator

Generator

Interventies gebeuren regelmatig ergens te velde. Met een generator kan stroom gemaakt worden. Dat is handig voor verlichting of een elektrisch apparaat. Bij een ramp kan de elektriciteitsvoorziening ook geraakt zijn.

Meer over interventies