4 zones
1 dispatching

Onze dispatchers waken over ruim een miljoen Oost-Vlamingen.

Brandweerzone Centrum werkt voor dispatching samen met de hulpverleningszones Vlaamse Ardennen, Zuid-Oost en Oost. Dat brengt schaalvoordelen met zich mee. Onze dispatchers zien meer. Ze hebben de beschikbare mensen en voertuigen in 70 procent van Oost-Vlaanderen op hun radar.

Zo hebben ze bij grote incidenten een breder zicht op mogelijke bijstand. De zones kunnen snel elkaars specialisatieteams inzetten.

Kaart Dispatching

Kerncijfers

KazernesHulpverlenersVoertuigen
Centrum141.000

115

Vlaamse
Ardennen
8400

108

Zuid-Oost9500

89

Oost

7370

78

Totaal382.270

390

Over Ons Doel Samenwerkingen Dispatching

Van oproep tot ter plaatse

Er gebeurt heel wat als je het noodnummer 112 belt. Ons werk start nadat de operator van Noodcentrale 112 de noodmelding digitaal doorstuurt naar onze dispatching.

1

Alarmering

De computer berekent welke hulpverleners het snelste ter plaatse kunnen zijn. Zij krijgen de melding binnen enkele seconden via een beeper, sms of app. Er gebeurt nog veel automatisch: infoschermen, printers, GPS-toestellen en zelfs garagepoorten. 

2

Uitruktrein

Aan elke melding hangt een interventietype vast, bijvoorbeeld brand gebouw of verkeersongeval met geknelde. Dat bepaalt de zogenoemde uitruktrein: de voertuigen die nodig zijn voor die interventie. Bij een brandmelding is dat bijvoorbeeld 2 autopompen, 1 ladderwagen, 1 tankwagen en 1 commandowagen. Het is de reden dat je de brandweer vaak in colonne ziet rijden.

3

Onderweg

Dispatchers ondersteunen de aanrijdende ploegen met radiocommunicatie. Ze bellen de oproeper nog eens terug en vragen eventueel om beelden te streamen. Ze sturen extra materiaal of vragen gas- en elektriciteitsbedrijven ter plaatse.

Onze dispatchpartners

Directie Dispatch & IT

Wil je de Directie Dispatch & IT contacteren? 

Stuur een bericht naar info@bwzc.be ter attentie van Directie Dispatch & IT.

Over Ons Bestuur Directieteam Hero