Over Ons Doel Samenwerkingen Dispatching

Interzonale dispatching

Brandweerzone Centrum werkt voor dispatching samen met de hulpverleningszones Vlaamse Ardennen, Zuid-Oost en Oost. Bij grote incidenten hebben onze dispatchers een live overzicht van de beschikbare hulpverleners en materiaal in 70 procent van Oost-Vlaanderen.

Dispatch & IT
Over Ons Doel Samenwerkingen PI Twerking

Paramedisch Interventieteam (PIT)

De ambulanciers van Brandweerzone Centrum verzekeren een permanentie op 3 PIT-voertuigen. Ze werken daarvoor samen met spoedverpleegkundigen van verschillende ziekenhuizen: AZ Sint-Lucas, AZ Jan Palfijn, AZ Maria Middelares en AZ Sint-Vincentius.

PIT
Taken Interventies Specialisaties RED

RED-team

Het RED-team van Brandweerzone Centrum weet hulp te bieden op slecht bereikbare plekken. Denk aan evacuaties in de hoogte, in de diepte en in besloten ruimtes. Er is een samenwerking met de hulpverleningszones Vlaamse Ardennen en Zuid-Oost voor interventies op dat grondgebied.

Specialisatieteams
Over Ons Doel Samenwerkingen Reddenvandieren

Redden van dieren

De brandweer is er voor mens en dier. We werken daarom nauw samen met de Faculteit Diergeneeskunde (UGent), SOS Reptiel en het Opvangcentrum voor Vogels & Wilde Dieren in Merelbeke. Denk aan verzorging en opvang, maar ook opleiding en oefening. Redden van dieren is een specialisatie bij Brandweerzone Centrum.

Specialisatieteams
Over Ons Doel Samenwerkingen GROS

GROS North Sea Port

North Sea Port is de grensoverschrijdende haven van Gent, Vlissingen en Terneuzen. Brandweerzone Centrum en de Nederlandse collega's van Veiligheidsregio Zeeland werken samen rond incidentbestrijding, risicoanalyse, oefeningen en communicatie.

Website North Sea Port
Over Ons Doel Samenwerkingen PAULO 2

Brandweerschool PAULO

PAULO is het Oost-Vlaamse opleidingscentrum voor politie en brandweer. Elke pompier moet 24 uur voortgezette opleiding volgen per jaar om de kennis up-to-date te houden. Ook voor specialisaties organiseert PAULO opleidingen.

Website PAULO
Over Ons Doel Samenwerkingen Netwerk Brandweer

Netwerk Brandweer

Netwerk Brandweer is het samenwerkingsverband van de Vlaamse hulpverleningszones en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). De organisatie verdedigt de belangen van de brandweer bij de Vlaamse en federale overheden. Het netwerk stimuleert de samenwerking en de kennisuitwisseling tussen zones. 

Website Netwerk Brandweer
Over Ons Doel Samenwerkingen FEU

FEU

FEU staat voor Federation of European Fire Officers. Het is een Europese netwerkorganisatie van 24 brandweerorganisaties. Het doel is om kennis uit te wisselen en de brandveiligheid van alle Europeanen te verbeteren.

Website FEU