Vraag en antwoord

Een verdelging van wespen of Aziatische hoornaars op privéterrein heeft een vaste prijs. Als de dieren na de verdelging niet zijn verdwenen, kan je voor hetzelfde nest binnen de 3 maanden een nieuwe aanvraag doen zonder extra kosten.

Een verdelging op openbaar domein is gratis. Denk aan:

  • een park
  • een speeltuin
  • een plantsoen

De brandweer verdelgt wespennesten als er grote hinder of gevaar is. Wespen zijn nuttige dieren.

Kostprijs per verdelging

Standaardtarief
€ 40

Je kan geen afspraak maken voor een wespenverdelging. De brandweerploeg verwittigt je ook niet wanneer ze langskomt. Dat hangt namelijk af van dringende interventies en andere opdrachten.

Doorgaans komt de brandweer binnen de 3 dagen langs. De brandweerlieden werken vaak verschillende meldingen na elkaar af tijdens een ronde. 

De brandweer is niet de enige die wespen verdelgt. Er zijn vaak professionele verdelgers actief in je regio die wel met een afspraak werken.

In de praktijk is een wespennest voor de brandweer bijna nooit dringend.

Als het volstaat om de plaats van het wespennest tijdelijk te vermijden, dan spreken we nooit over een levensbedreigende situatie. Deze voorbeelden vallen niet onder een dringend wespennest:

  • Er is een wespennest in de tuin waardoor de (klein)kinderen niet buiten kunnen spelen.
  • Een dakwerker stoot op een wespennest en kan daardoor niet voortwerken. 
  • Door een wespennest aan het raam kan je het raam niet openzetten tijdens warm weer. 
  • Je kan het gras niet maaien door een wespennest in het gazon.
  • Je hebt een tuinfeest en er zit een wespennest in een struik.
  • Er zit een wespennest aan de ingang van je zaak en de klanten kunnen niet binnen. 
  • Je komt aan in je vakantiewoning of caravan en je kan er niet slapen door een wespennest.

Als er een levensbedreigende situatie is, neem dan contact op met het noodnummer 112 en leg duidelijk uit waarom de situatie zeer dringend is. De brandweer zal deze melding prioritair behandelen.

Beschrijf in de aanvraag duidelijk de locatie van het nest. Bevindt het zich aan de straatkant, de achtergevel of in de tuin? 

Noteer in de aanvraag eventueel hoe de brandweer toegang krijgt tot het nest als je niet thuis bent. Denk aan een routebeschrijving of een sleutel bij de buren voor je tuinpoort.

Je moet in de aanvraag wel de toestemming geven aan de brandweer om je privéterrein te betreden als je niet thuis bent. De brandweer betreedt in dat geval nooit de woonst zelf.

Is het nest niet bereikbaar van buitenaf of geef je geen toestemming om je privédomein te betreden? Dan zal de brandweerploeg op een later moment langskomen. Je betaalt alleen voor de effectieve verdelging.

De wespen die met wespenpoeder in aanraking kwamen, sterven doorgaans binnen enkele uren. Bij grote nesten kan het soms tot 3 dagen duren voor echt alle wespen en larven uitgestorven zijn. 

Hou er rekening mee dat de wespen de eerste uren na een verdelging agressief kunnen zijn. 

De brandweer bestrijdt nooit bijen of hommels. Dit zijn belangrijke diersoorten die sterk onder druk staan. 

Je kan een bijenzwerm of hommelnest laten weghalen door een lokale imker. Steek je licht op bij de Koninklijke Vlaamse Imkersbond of een van de Oost-Vlaamse imkerverenigingen:

Je moet de brandweerploeg kunnen beschrijven of aanwijzen waar het nest zich bevindt. 

De brandweerlieden kunnen niet lang zoeken naar een nest. Als je veel wespen ziet maar geen idee hebt waar het nest zich bevindt, dan is een aanvraag zinloos.

Wespenpoeder bevat giftige stoffen. Deze stoffen tasten het zenuwstelsel van de wesp aan.

De brandweer gebruikt het product Permas-D op basis van permethrin. Het poeder is zeer giftig voor bijen en alle dieren die in water leven, zoals vissen. Alle contact met het poeder moet vermeden worden

Het wespenpoeder is schadelijk voor de mens bij inname via de mond. Kinderen en huisdieren moeten uit de buurt blijven van een behandeld nest. Let op met huisdieren. Katten en honden kunnen bij inname braken.

De giftige stoffen houden gemiddeld zo'n 3 à 4 maanden hun werking aan. Ruim daarom altijd het achtergebleven wespenpoeder op en draag daarbij een mondmasker. 

  • Contact met mond: mond spoelen en arts raadplegen
  • Contact met de huid: spoelen
  • Contact met de ogen: overvloedig spoelen en arts raadplegen

Voor advies bij een mogelijke vergiftiging bel je het Antigifcentrum op 070 245 245.

De brandweer raadt af om zelf een wespennest te verwijderen of te verdelgen. 

Elk jaar belanden mensen in het ziekenhuis door aanvallen van wespen. In een groot nest kunnen duizenden wespen wonen. Als ze zich bedreigd voelen, komen ze massaal naar buiten en vallen ze aan. Het is een gevaarlijke taak waar je best professionele hulp voor inroept. 

Je kan geen aanvraag doen voor een wespennest dat op het privéterrein van iemand anders ligt. De eigenaar moet de brandweer zelf de toestemming geven om het terrein te betreden. 

Je kan wel een wespenverdelging op openbaar domein aanvragen als dat nest een direct gevaar oplevert. Voor zo'n aanvraag zijn er geen kosten. 

  • Je vult in de aanvraag het adres in van het wespennest, niet je eigen adres. 
  • Je vult wel je eigen gegevens in: je rijksregisternummer en e-mailadres. Zo zijn we zeker dat we geen valse meldingen krijgen. 

Zie je ze vliegen?

Het is geel en zwart en het vliegt. Maar het is niet altijd een wesp. De Europese hoornaar wordt ook vaak verward met de Aziatische hoornaar.

NIEUW Duitse Wesp

Gewone/Duitse wesp

Ik ben geelzwart en niet behaard. Ik zorg voor minder vliegen en muggen. Je komt mij vooral aan het einde van de zomer tegen, want dan zoek ik volop voedsel (en zoetigheid). 

De brandweer verdelgt mijn nest alleen bij grote hinder of gevaar.

Wespen Wesp schaal

Franse veldwesp

Ik ben van andere wespen te onderscheiden door mijn oranje voelsprieten en vleugels. Kenmerkend zijn mijn hangende achterpootjes tijdens de vlucht. Zoetigheid interesseert me niet, dus van mij heb je tijdens de zomer geen last.

De brandweer verdelgt mijn nest alleen bij grote hinder of gevaar.

Wespen Europese Hoornaar schaal2

Europese hoornaar

Ik ben 2 keer zo groot als de wesp. Ik zie er gevaarlijk uit, maar ik ben zachtaardig en probeer uit je buurt te blijven. Steken doe ik niet snel. Ik jaag trouwens zelf op wespen. Je herkent me aan de rode kleur op mijn kop en poten. Mensen verwarren mij vaak met de Aziatische hoornaar.

De brandweer verdelgt mijn nest alleen bij grote hinder of gevaar.

Wespen Aziatische Hoornaar schaal2

Aziatische hoornaar

Ik ben zo'n 2 à 3 centimeter. Dat is kleiner dan de Europese hoornaar. Mijn lijf is overwegend zwart met één oranje band op mijn achterlijf. Ik heb gele sokken aan mijn poten. Ik ben schadelijk voor de inheemse bijen.

Een verdelging vraag je aan via Vespa-Watch. De brandweer verdelgt een nest van Aziatische hoornaars alleen als het een direct gevaar oplevert voor mensen. 

NIEUW Honingbij2

Honingbij

Je herkent mij aan mijn bruinzwart lichaam met lichte dons. Ik zorg voor de bestuiving van bloemen. Ik ben een belangrijke diersoort. Als ik ergens een nest maak op een voor jou vervelende plaats, dan kan je een imker contacteren.

De brandweer verdelgt mij nooit.

Wespen Hommel schaal

Hommel

Ik ben zwart met oranje banden (of volledig oranje) en fors gebouwd. Ik ben helemaal behaard. Ik zorg net als de bijen voor de bestuiving van bloemen. Bij overlast kan een imker het nest proberen te verplaatsen.

De brandweer verdelgt mij nooit.

Wespen metselbij schaal

Metselbij

Ik heb een dikke kop en flink wat haar. Ik kies kleine gaatjes of holle ruimtes voor mijn nest, zoals die van een insectenhotel. Ik blijf uit de buurt van mensen. Mijn angel raakt zelfs niet door je huid. 

De brandweer verdelgt mij nooit.

Wespen Zandbij schaal

Zandbij

Mijn nest maak ik in een zanderige ondergrond, bijvoorbeeld tussen de stenen van je oprit. De familie zandbijen heeft een grote variatie in uiterlijk, maar wel allemaal behaard. Ik kan je niet steken, want mijn angel is te zwak. 

De brandweer verdelgt mij nooit.

Wespen zweefvlieg schaal

Zweefvlieg

Ik lijk misschien een beetje op een wesp, maar ik ben kleiner en totaal ongevaarlijk. Steken kan ik niet. Ik hou me bezig met het jagen op andere insecten, zoals bladluizen. En ik bestuif ook bloemen. 

De brandweer verdelgt mij nooit.

Vorige
Volgende

Een zomer zonder steken

Tegen midden juli trekken wespen het nest uit op zoek naar zoetigheid. Wees slim en zorg dat ze uit je buurt blijven.

  • Zorg voor een waterspuit. Eén keer sproeien en de wesp vertrekt terug naar het nest.
  • Wespen houden niet van sterke geuren. Etherische oliën zoals citronellaolie, lavandelolie en kruidnagelolie werken redelijk. 
  • Draag witte, bruine of groene kledij. Wespen worden aangetrokken door felgekleurde en zwarte kledij.
  • Kies voor de juiste planten. Plaats potten met munt, tijm, eucalyptus en citronella in je tuin. Ze doen je tuin niet alleen lekker ruiken, maar ze houden ook de wespen weg.

Komt er een wesp iets te dichtbij? Blijf rustig en maak kalme bewegingen. Ga even weg en wacht tot de wesp vanzelf wegvliegt. Sla een wesp niet dood. Haar gif komt vrij, met geurstoffen die andere wespen agressief maken. 

Diensten Interventies Wespen Tips

Meer over interventies