Eigen veiligheid eerst

De blusrobot is een handig hulpmiddel voor de brandweer. “Bij branden met gevaar voor explosies, instortingsgevaar of extreme hittestraling kan de blusrobot inspringen,” zegt kapitein Michael De Vos van Post Gavere. “De machine verkent het terrein voor ons met (infrarood)camera’s en kan ook vuurhaarden blussen of koelen. Zo moeten onze medewerkers minder risico’s nemen bij gevaarlijke interventies.”

Blusrobot3
Blusrobot

Klein en wendbaar

De robot is klein - hij past door een deur, kan 4 tot 6 uur autonoom aan 6 km/uur rijden en meer dan 100 meter aan brandslangen trekken. Hij kan zichzelf ook tegen vuur beschermen met een watermistsysteem. Maar de robot heeft limieten, bijvoorbeeld trappen. Om die limieten en de inzetmogelijkheden beter te leren kennen, is de brandweer volop aan het oefenen rond post Gavere. De brandweer wil de blusrobot in de loop van maart beginnen gebruiken in interventies. Een 10-tal robotoperatoren zullen de robot kunnen bedienen.

Het is de eerste blusrobot van zijn soort in Vlaanderen. In Antwerpen en Limburg zijn deze modellen ook op komst. Het type wordt al gebruikt in Rotterdam en Friesland. In Wallonië hebben de brandweer van Charleroi en Luxemburg grotere robots in dienst.

Blusrobot2
Rijtijd4 tot 6 uur continu
Topsnelheid6 km/u
Breedte75 cm
Lengte155 cm
Hoogte105 cm
DebietTot 2.000 liter/minuut

Worpwijdte tot 50 m

Maximale hellingTot 30° frontaal en tot 10° zijdelings
Slangen

100 meter gevulde slangen (Ø 70) trekken
100 meter niet-gevulde slangen (Ø 110) trekken

ExtraWatermistsysteem voor zelfbescherming
Transportplatform tot 120 kg

3 warmtebeeldcamera's

2 visuele camera's
Intercom in 2 richtingen voor communicatie met een eventueel slachtoffer
Temperatuursensor en meettoestel voor explosieve gassen

Naam gezocht voor blusrobot

We zoeken trouwens nog een naam voor de robot. Heb je een goeie vondst? Iets dat doet denken aan de brandweer en robots? Stuur je suggestie door via het formulier.