Ergonomische ziekenwagens

De 3 nieuwe ziekenwagens komen er na 2 jaar onderzoek en kosten elk zo'n 285.000 euro. De nieuwe indeling van de ambulances is gebruiksvriendelijker, zodat spoedverpleegkundigen en ambulanciers sneller medische apparatuur kunnen nemen.

Speciaal zijn de elektrische bariatrische brancards in elke wagen. Bariatrisch betekent dat de brancards geschikt zijn voor grote en zwaarlijvige patiënten, tot ruim 300 kilogram. De brancards zijn ook makkelijker in gebruik dan een gewone brancard. Veel beter voor de ruggen van onze hulpverlener-ambulanciers en spoedverpleegkundigen.

Ook voor patiënten zorgen de ziekenwagens voor verbeterd comfort, met minder schokken tijdens het vervoer. 

In heel Vlaanderen reed er tot nu toe maar 1 ziekenwagen rond met een zogenoemde 'bariatrische brancard' voor dringende geneeskundige hulpverlening. Bij de zone zetten we de ziekenwagens met deze brancards in op de plaatsen waar ze de meeste ritten doen en ze de ambulanciers dus het beste ondersteunen.

Persmoment ambulance 4

Ziekenwagen en PIT

De nieuwe ziekenwagens worden ingezet als de Ziekenwagen Gent 1 en PIT Gent 1 en 2 in samenwerking met AZ Sint Lucas, AZ Jan Palfijn en AZ Maria Middelares.

Ziekenwagen Gent 1

Standplaats Hoofdkazerne Gent

PIT Gent 1

Standplaats WZC Lemberge (dag) en AZ Maria Middelares (nacht)

PIT Gent 2

Standplaats Hoofdkazerne Gent (dag) en afwisselend AZ Jan Palfijn en AZ Sint Lucas (nacht)

Een PIT of paramedisch interventieteam bestaat uit een hulpverlener-ambulancier en spoedverpleegkundige met bijzondere beroepstitel spoed- en intensieve zorgen die geavanceerde medische hulp ter plaatse kan bieden. Het PIT-team werkt nauw samen met de spoedgevallendiensten van de ziekenhuizen.

Meer over ambulance en PIT
Persmoment ambulance 3