In Brandweerzone Centrum zijn er meer dan 50 hoge gebouwen, tot 16 verdiepingen hoog. “Bij een brand in zo’n hoogbouw is het belangrijk om snel en correct op te treden,” zegt luitenant Brecht Vandeburie. “Een brand in een hoogbouw is namelijk veel complexer dan een klassieke brand in een woning. Er zijn meer bewoners die mogelijk geëvacueerd moeten worden en de brand zelf vereist een andere aanpak. De brandweer moet niet alleen focussen op de verdieping van de brand zelf, maar ook op de rook op de verdiepingen erboven. Een ladderwagen gaat tot 30 à 40 meter hoogte. Soms is een blusactie dus alleen mogelijk door brandslangen af te leggen in het gebouw zelf, bijvoorbeeld via de traphal.”

Realistische scenario's

In het verleden is de brandweer al geconfronteerd geweest met hoogbouwbranden in Gent. “Die waren gelukkig altijd beperkt, maar het is belangrijk om voorbereid te zijn,” zegt kolonel Wim Van Zele. “De brandweer kan echter zelden in een realistische setting oefenen. De laatste keer dat dat kon was in 2012: toen waren er twee oefenweken in één van de Rabottorens. De trainingen die we houden in woontoren Jupiter zijn echt een unieke kans voor onze brandweerlieden.”

De trainingen worden georganiseerd in samenwerking met brandweerschool PAULO. “Met onze brandweeropleiding zorgen we binnen PAULO voor een belangrijke ondersteuning van de Oost-Vlaamse brandweerkorpsen,” vertelt gedeputeerde Kurt Moens van Provincie Oost-Vlaanderen. “Dit soort oefeningen biedt de unieke gelegenheid om in specifieke omstandigheden te oefenen. Bij PAULO proberen we te innoveren en realistische scenario’s aan te bieden.”

Screenshot jupiter

Overdag oefening, 's avonds voor echt

De woontoren Jupiter wordt later dit jaar afgebroken. Eigenaar Thuispunt Gent stelt de toren ter beschikking aan de brandweer van februari tot en met april. Afhankelijk van wanneer de toren wordt afgebroken, kunnen er ook in mei en juni nog oefeningen plaatsvinden. De komende maanden zal er dus veel bedrijvigheid te zien zijn op de site.

“De oefeningen hebben hun nut al bewezen,” zegt Gents burgemeester Mathias De Clercq. “Op maandag 27 februari oefende een ploeg van Brandweerzone Centrum een hele dag lang in woontoren Jupiter. ‘s Avonds kregen ze een oproep van een uitslaande brand in een appartementsgebouw op de zevende verdieping. Veel duidelijker kan de meerwaarde van dit soort oefeningen niet zijn.”