Veilig opladen

Leer jezelf enkele belangrijke oplaadgewoontes aan.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Batterijen Tegel 7

Blijf in de buurt

Blijf altijd thuis als je oplaadt. Zo kan je reageren als er iets fout gaat. Denk aan wat er kan gebeuren als een batterij ontbrandt. Ben je thuis, dan blijft de schade beperkt tot de batterij. Als je niet thuis bent, kan je huis weg zijn.

Trek de stekker uit als de batterij vol is. Dat is ook beter voor de levensduur.

Brandveiligheid Vooriedereen Rookmelders Hero2

Rookmelder erbij

Laad op in een ruimte met een rookmelder. Zo hoor je het alarm als je elders bezig bent. 

De brandweer raadt aan om batterijen overdag op te laden. 's Nachts merk je een probleem niet meteen op, zoals een rokende batterij. Je ruikt ook niets als je slaapt.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Batterijen Tegel

Hou het koel

Een batterij wordt warm tijdens het laden en ze moet die warmte kwijt geraken. Leg een batterij niet in direct zonlicht. Laad je smartphone niet op onder je hoofdkussen.

Leg een batterij op een niet-brandbare ondergrond, zoals een stenen vloer. 

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Batterijen Tegel 6

Batterij en lader

Zichtbare schade aan de batterij? Leg ze buiten en lever ze in. Na een val hou je in de gaten of de batterij niet te heet wordt.

Ook de lader kan oververhitten. Gebruik een gepaste lader, bij voorkeur de originele. Let op met goedkope laders. Die zijn soms minder goed geïsoleerd en ontbranden sneller.

Vorige
Volgende

Doe langer met je batterij

Batterijen gaan niet eeuwig mee, zelfs al behandel je ze met veel liefde. Je merkt na een tijd dat de batterij sneller leegloopt. Met enkele slimme gewoontes verleng je de levensduur van je batterijen. Je hoeft niet alles consequent te doen. Met een beetje gezond verstand kom je al ver. 

  • Vermijd hoge temperaturen. Hou het koeler dan 25°C en zorg dat de batterij haar warmte kwijt kan geraken tijdens het laden. Extreme koude is ook niet goed.
  • Een volledig opgeladen batterij (100 procent) en een volledig lege batterij (0 procent) zorgen voor slijtage. Probeer tussen 20 procent en 90 procent te blijven.
  • Bewaar een batterij niet volledig vol of volledig leeg. Probeer een batterij halfvol op te laden als je ze een periode niet gebruikt.
  • Vermijd frequent snelladen. Het hoge voltage legt meer druk op de batterij.
Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Batterijen Tegel 3

Wat als een batterij ontbrandt?

Een lithium-ion batterij kan spontaan ontbranden door oververhitting.

Dat heet thermal runaway. De cellen in de accu slaan op hol omdat ze te heet worden. De kettingreactie valt niet te stoppen. De batterij wordt steeds heter, met steekvlammen en explosies als gevolg. Er komt een cocktail van gevaarlijke stoffen vrij. De meest voorkomende oorzaken: foute laders, schade aan de batterij, hoge temperaturen en kortsluiting.

Je herkent een probleem aan lekkende vloeistof, grote hitte, sterke geur, rook of vonken

  • Stop meteen met het gebruik van het apparaat.
  • Als het veilig kan: breng de batterij naar buiten, weg van brandbaar materiaal.
  • Bel de brandweer via het noodnummer 112.
Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Batterijen Tegel 5

Waar naartoe met oude batterijen?

Batterijen en apparaten kan je gratis kwijt in je recyclagepark. Je gooit nooit batterijen in een container of in een vuilniszak. Dat is echt belangrijk. Een batterij die geperst wordt in een vuilniswagen of perscontainer kan een ernstige brand veroorzaken. 

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Batterijen Recycleren

Meer tips