Veilig opladen
Leer jezelf enkele belangrijke oplaadgewoontes aan.
Doe langer met je batterij
Batterijen gaan niet eeuwig mee, zelfs al behandel je ze met veel liefde. Je merkt na een tijd dat de batterij sneller leegloopt. Met enkele slimme gewoontes verleng je de levensduur van je batterijen. Je hoeft niet alles consequent te doen. Met een beetje gezond verstand kom je al ver.
- Vermijd hoge temperaturen. Hou het koeler dan 25°C en zorg dat de batterij haar warmte kwijt kan geraken tijdens het laden. Extreme koude is ook niet goed.
- Een volledig opgeladen batterij (100 procent) en een volledig lege batterij (0 procent) zorgen voor slijtage. Probeer tussen 20 procent en 90 procent te blijven.
- Bewaar een batterij niet volledig vol of volledig leeg. Probeer een batterij halfvol op te laden als je ze een periode niet gebruikt.
- Vermijd frequent snelladen. Het hoge voltage legt meer druk op de batterij.
Wat als een batterij ontbrandt?
Een lithium-ion batterij kan spontaan ontbranden door oververhitting.
Dat heet thermal runaway. De cellen in de accu slaan op hol omdat ze te heet worden. De kettingreactie valt niet te stoppen. De batterij wordt steeds heter, met steekvlammen en explosies als gevolg. Er komt een cocktail van gevaarlijke stoffen vrij. De meest voorkomende oorzaken: foute laders, schade aan de batterij, hoge temperaturen en kortsluiting.
Je herkent een probleem aan lekkende vloeistof, grote hitte, sterke geur, rook of vonken.
- Stop meteen met het gebruik van het apparaat.
- Als het veilig kan: breng de batterij naar buiten, weg van brandbaar materiaal.
- Bel de brandweer via het noodnummer 112.
Waar naartoe met oude batterijen?
Batterijen en apparaten kan je gratis kwijt in je recyclagepark. Je gooit nooit batterijen in een container of in een vuilniszak. Dat is echt belangrijk. Een batterij die geperst wordt in een vuilniswagen of perscontainer kan een ernstige brand veroorzaken.