Check en vertrek

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Vertrekopvakantie Tegel 2

Stekkers uit

Hebben elektrische toestellen geen stroom nodig terwijl je weg bent? Trek de stekkers uit het stopcontact. Een blikseminslag in de onmiddellijke omgeving van je woning kan je toestellen beschadigen en voor brand zorgen. Het vermijdt ook sluipverbruik.

De koelkast en de diepvriezer blijven vaak aan. Je kan de vriezer nog helemaal vullen voor je vertrek, want hoe voller, hoe minder energie hij verbruikt. Voor een nulverbruik kan je hem ook leegmaken en ontdooien.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Vertrekopvakantie Tegel 3

Gas en boiler uit

Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht. Als het kan vriezen, schakel het gas dan niet af maar hou het huis op een lage temperatuur.

Een elektrische boiler of een keukenboiler voor sanitair warm water verbruikt veel energie om het water warm te houden. Schakel ze uit. Als je terug thuiskomt, moet je de leidingen een minuut doorspoelen en de boiler goed laten opwarmen. Dat is nodig om de legionellabacterie te vermijden.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Vertrekopvakantie Tegel

Test rookmelders

Druk nog eens op de testknop van je rookmelders. Zo ben je zeker dat ze werken. Hoewel je niet thuis bent, kan een piepende rookmelder wel de buren alarmeren.

Hoe sneller een brand wordt opgemerkt, hoe sneller de brandweer de schade kan beperken.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Vertrekopvakantie Tegel 4

Uit de zon

In de zomer kan de zon erg veel warmte geven. Je zet spuitbussen, zoals een flesje deodorant, best in een kast en niet pal in de zon. Een spuitbus kan ontploffen vanaf 50°C. Daarom laat je ze niet liggen in je auto. Een raam kan het effect versterken.

Leg toestellen met batterijen die kunnen oververhitten in de schaduw op een onbrandbare ondergrond. Maak de vensterbank vrij van glazen vazen, flessen of andere decoratie. Ze kunnen zoals een vergrootglas een brandpunt maken, bijvoorbeeld in je zetel.

Vorige
Volgende

Geniet van je reis!

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Vertrekopvakantie Genietvanjereis

Meer tips