Adres

Brandweerstraat 1, 9850 Deinze

Contact

Neem contact op met het onthaal van Brandweerzone Centrum in Gent.

Stuur een bedanking naar de post.

Volg de evenementen van vzw Weer Brand.


Wij zoeken straffe collega's

Kies voor een spannend leven en een groep kameraden bij de vrijwillige brandweer. 

  • Je woont binnen de 6 minuten van onze kazerne.
  • Je behaalt een Federaal Geschiktheidsattest (FGA).
Zo word je brandweer
Cutout
Silhouet brandweermannen aanval

Geschiedenis

1875

Het gemeentebestuur beslist een brandweerkorps op te richten. Het bestaat uit 15 pompiers, onder wie een hoornblazer. De gemeente koopt heel wat materiaal aan: een armpomp, haspels en slangen.

1936

De brandweer van Nevele trekt met paard en pomp naar een brandweerfeest in Deinze. Er zijn veel korpsen en ze hebben allemaal mooie uniformen. Nevele heeft niets van dat alles. De Nevelaars druipen af, er wordt niet aan de optocht deelgenomen. Kort daarna koopt de Nevelse brandweer 15 helmen in geperst leder.

1940

Het is oorlog. Aan het Schipdonkkanaal staan 10 woningen in brand. Geallieerde vliegtuigen bombarden er de schepen. De pompiers van Nevele loodsen hun pompen door een mijnenveld en blussen de brand zeer moeizaam.


1951

Het brandweerkorps wordt opgeroepen voor politiedienst. De burgemeester vreest chaos bij de terugkeer van Koning Leopold III na de oorlog. De rijkswacht is naar de steden teruggeroepen, dus de brandweer van Nevele moet de politietaken enkele dagen overnemen.

1968

De brandweer van Nevele moet vechten voor haar bestaan. De gemeente koopt een tankwagen en redt zo in extremis het gemeentelijke korps van de afschaffing. Er volgt nog veel nieuw materiaal.

2019

De gemeenten Deinze en Nevele fuseren. De nieuwe gemeente kiest om aan te sluiten bij Brandweerzone Centrum. Zo wordt de vrijwillige brandweer van Nevele een onderdeel van ons netwerk van posten.

Kazernes Nevele2