In de keuken
De keuken is de ruimte waar de meeste branden ontstaan. Logisch, want je bent er bezig met gas, vuur, olie en elektrische toestellen.
- Reinig of vernieuw de filter van je dampkap. Doe dat sowieso elke 3 maanden.
- Poets grondig achter de koelkast en vriezer. Het kan er zo warm worden dat opgehoopt vuil ontbrandt.
- Ververs je frietvet na 10 beurten.
- Controleer bij een gasfornuis de gasleiding op scheurtjes. Je kan je leiding testen door zeepsop aan de verbindingen te smeren.

De droogkast
Van alle elektrische apparaten in huis veroorzaakt de wasdroger het vaakste een brand. Er komt veel warmte vrij tijdens het drogen. Te weinig onderhoud, verstopte filters of stof: ze zorgen voor ernstige brandrisico's.
- Maak na elke droogbeurt de pluizenfilter leeg. Zo bespaar je ook energie. Let op, soms zijn er 2 tot 3 filters in het toestel.
- Bij drogers met luchtafvoer moet ook de afvoerslang schoongemaakt worden.
- Reinig bij condensdrogers en warmtepompdrogers de condensor (warmtewisselaar). Dat is de grote bak die je eruit kan trekken. Dat kan meestal met een borstel of stofzuiger, al is schoonspoelen soms beter.
- Vaak is dat nog niet genoeg. Schroef eens de zij- of achterkant van de droogkast open. Je zal ervan versteld staan hoeveel stof er opgehoopt ligt.

Je vluchtroute
De belangrijkste vluchtroutes in je huis zijn van de slaapkamer(s) naar de voor- of achterdeur. Nu je toch grondig aan het opruimen bent ... Zorg ervoor dat er geen rommel op je vluchtroute ligt.
- Fietsen, vuilnisbakken of speelgoed zijn gevaarlijke obstakels als je in het pikdonker uit een huis vol rook probeert te geraken.
- Hang een vluchtsleutel bij je buitendeuren.
- Vergeet niet om je rookmelders ook eens af te stoffen. Stof kan een vals alarm geven.
