Het KMI voorspelt tijdens de oudejaarsperiode windstoten van 55 tot 75 kilometer per uur. Het is in die omstandigheden onmogelijk om in te schatten wat de wind met het vuurwerk zal doen. Het risico op afzwaaiers, slachtoffers en brand is nog groter dan anders. 

De brandweer raadt particulier vuurwerk àltijd af. Daar hebben we 4 goede redenen voor. Maar in sommige gemeenten van onze hulpverleningszone werd het wel toegestaan in de uren rond de jaarwisseling.

De gouverneur van Oost-Vlaanderen heeft beslist om een verbod af te kondigen voor het particulier afsteken van vuurwerk van 29 december 2023 tot 2 januari 2024. Ook het bezit van vuurwerk op het openbaar domein is verboden. 

Het verbod geldt niet voor professioneel ingericht vuurwerk. Die sector gebruikt een strikt veiligheidskader. Er kan op het moment zelf nog beslist worden om het vuurwerk af te gelasten als de weersomstandigheden het niet toelaten.

Lessen van vorig jaar

Tijdens het eindejaar van 2022 registreerde de Stichting Brandwonden 155 slachtoffers van incidenten met vuurwerk. 2 op de 3 liepen brandwonden op en sommigen ook gehoorschade

  • Meer dan de helft van de slachtoffers was toeschouwer.
  • Ongevallen gebeurden vaak met vuurwerk dat (nog) niet ontploft was, en waarbij mensen dichterbij kwamen of het vuurwerk opnieuw probeerden aan te steken.
  • Opvallend is dat 68 procent van het vuurwerk bij ongevallen illegaal gekocht was via het internet. Vuurwerk uit Oost-Europa is populair. Maar het is vaak te zwaar, erg gevaarlijk en daarom niet geschikt voor particulieren. 
Lees meer
Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Vuurwerk Tegel 2

Akif (15) had vorig jaar een ernstig ongeval

Vooral jongeren experimenteren met vuurwerk. Ze zijn zich vaak niet bewust van het gevaar en lopen zo het meeste risico. Bekijk de getuigenis van Akif, een jongen van 15 jaar die bijna zijn vingers verloor.