Checklist voor een veilig kot

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tegel Rookmelder

Rookmelders

Er moet op elke kamer en op elke verdieping in de traphal minstens 1 rookmelder hangen. Ook in de keuken is een rookmelder verplicht. De kotbaas moet dat voorzien. Jij moet zorgen dat ze blijven werken. 

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tegel Brandblusser

Brandblussers

Op elke verdieping moet er een brandblusapparaat staan. Er hoort ook een brandblusser te staan in elke gemeenschappelijke ruimte. Ze moeten jaarlijks gekeurd worden. Protip: leer hoe je zo'n ding gebruikt.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tegel Brandladder

Tweede vluchtweg

Je hebt een tweede vluchtweg nodig als je normale route naar buiten versperd is. Je tweede vluchtweg is via het raam als je kamer aan de straatkant ligt. De brandweer kan je via die weg evacueren.

Als je kamer niet aan de straatkant ligt, dan kan de brandweer je niet bereiken. Je moet jezelf kunnen redden via een brandladder of een plat dak bijvoorbeeld.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tegel Blusdeken

Blusdeken

In de keuken hangt een blusdeken of branddeken. Daarmee doof je vuur in een friteuse of in een pot met olie. Een alternatief is om een passend deksel op de pot te zetten. Je blust nooit brandende olie met water. Je krijgt dan een enorme steekvlam.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tegel Branddeur

Brandwerende deuren

Een brandwerende deur (ook brandvertragende deur of branddeur genoemd) houdt het vuur een tijd tegen. Je kan zo'n deur herkennen aan de labels op de zijkant van de deur, aan de kant van de scharnieren. Hou de deuren altijd dicht.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tegel Trap

Brede trappen

Een trap moet minstens 70 centimeter breed zijn. 

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tegel Detectiecentrale

Branddetectiecentrale

Een branddetectiecentrale is gekoppeld aan de rookmelders, drukknoppen en alarmsirenes. Zo weet iedereen in het kot meteen dat er een probleem is.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tegel Veiligheidsverlichting

Veiligheidsverlichting

De veiligheidsverlichting gaat aan als de elektriciteit wegvalt. Zo kan je in het pikdonker toch snel naar buiten vluchten.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tegel Evacuatieborden

Evacuatieborden

Zie je groene borden met een lopende persoon en een pijl? Prima, zo hoort het.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tegel Evacuatieplan

Evacuatieplan

De veiligheidsrichtlijnen en het vluchtplan moeten zichtbaar opgehangen worden. Als je slim bent, bekijk je het al eens. Tijdens een brand heb je daar geen tijd voor. Oefen het met je kotgenoten. 

Vorige
Volgende

Vraag en antwoord

De Dienst Toezicht van de Stad Gent reikt een conformiteitsattest uit aan een kot dat voldoet aan de vereisten. Dat betekent dat het kot brandveilig is en een basis woonkwaliteit heeft. Vraag ernaar bij je kotbaas. Als een kot een conformiteitsattest heeft, dan heeft de brandweer er een controle uitgevoerd.

Elke woning in Vlaanderen moet voldoen aan een aantal minimumnormen op het vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. Die kwaliteitsnormen liggen vast in de Vlaamse Codex Wonen. Die schrijft bijvoorbeeld voor waar je rookmelders moet hangen.

Koten in Gent moeten voldoen aan een aantal extra brandveiligheidsnormen. Een conformiteitsattest bewijst dat een kot gecontroleerd is op die vereisten.

Je eerste optie is om eens te luisteren bij de verhuurder, je kotbaas. 

Als die optie niets oplevert, dan kan je een controle aanvragen bij de dienst Toezicht van de Stad Gent. Studenten, ouders, de studentenpreventiecoach en andere belanghebbenden mogen zo'n controle aanvragen. 

Als de dienst Toezicht en de brandweer zien dat er iets niet klopt, krijgt de kotbaas de vraag om het kot in orde te maken. In het slechtste geval moet de Stad Gent het kot ongeschikt verklaren.

Wat bij brand?

Wat ga jij doen als het brandt? Op het moment zelf is er geen tijd om na te denken. Blijf kalm en reageer meteen.

  • Verlaat zo snel mogelijk de woning.
  • Waarschuw ook je kotgenoten.
  • Sluit alle deuren achter je.
  • Ga naar de voorkant van het gebouw.
  • Verwittig de brandweer via 112 of de app 112BE
  • Ga nooit terug naar binnen, zelfs als je iets bent vergeten. 
Een bluspoging doe je alleen als je goed weet wat je doet. Wees een held door iedereen in veiligheid te brengen.
Blusmiddelen
Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Watbijbrand2

Flops

De brandweer kent intussen de klassieke fails op kot. Lees verder als je ons liever niet op bezoek wilt.

1Rookmelder uitschakelen

Door een rookmelder uit te schakelen, breng je je leven in gevaar. Het toestel zorgt dat je weet dat het ergens brandt. Zie het als een extra zintuig, zeker 's nachts, want je ruikt niets als je slaapt.

Slimmeriken testen hun rookmelders elke maand en houden ze proper met de stofzuiger.

Rookmelders
2Rommel in de gang

Fietsen, vuilnisbakken en dozen in de gang of traphal zijn obstakels op je vluchtroute. We overdrijven niet. Probeer eens geblinddoekt naar buiten te geraken vanaf je kamer. Want dat is wat er bij een brand gebeurt. Je ziet niets door de rook.

Hou de vluchtwegen altijd vrij. En dat geblinddoekt naar buiten geraken: doe dat eens met het hele kot samen als activiteit. Lukt het binnen de 3 minuten, dan trakteren we.

Vluchtplan
3Koken en weggaan

Iets in de friteuse of oven gooien en intussen snel douchen? Dikke fail. Je blijft altijd in de buurt als je kookt. Zo kan je reageren als er iets gebeurt. 

Als je moe of zelf al een beetje gemarineerd bent, laat dan gewoon een pizza komen. 

Keuken
4Alles in de microgolf

Gebruik de microgolf alleen om eten en drinken op te warmen, niet om spullen te drogen. Wat mag er niet in de microgolf? Steek er geen metaal in. Een vork, een pan, aluminiumfolie of metalen randjes geven vonken.

Let op met afhaalmaaltijden, specifiek de piepschuim (styrofoam) en plastic bakjes. Er komen schadelijke stoffen in je eten als je ze opwarmt. Beste alternatief: gewoon in een bord gieten.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tips Tegel Microgolf
5's Nachts opladen

Laad batterijen alleen op als je in de buurt en wakker bent. Batterijen en opladers kunnen te warm worden, ontbranden en zelfs ontploffen. Vaak gebeurt dat bij schade na een val of als de batterij gewoon te heet wordt.

Leg je smartphone niet in het bed of de zetel om op te laden. Een batterij moet de warmte kwijt kunnen. Onder je hoofdkussen opladen, dat is problemen zoeken.

Batterijen
6Binnen roken

Roken, is dat nog een ding? Als je het toch niet kan laten: doe het buiten. Je wilt niet weten hoeveel branden veroorzaakt worden door een peuk.

Rook alsjeblieft nooit in bed

Stop met roken
7Te veel stekkerdozen

Stekkerdozen zijn handig, maar te veel is te veel. Elke verdeelstekker heeft een toegelaten wattage. Als je er te veel zware toestellen op aansluit, zoals een friteuse en een gourmetstel, dan kan dat kortsluiting en brand geven.

Stekkerdozen aansluiten op andere stekkerdozen is een red flag. 

Elektrische toestellen
8Kaarsen gebruiken

Brand geen kaarsen of wierook. Er zijn veel verhalen van studenten die in slaap vallen en wakker worden in een brand. Met de vlam van een kaars kan een gordijn in enkele seconden in de fik staan.

Dat heb je niet voor met LED-kaarsen. Even gezellig.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tips Tegel Kaarsen

Meer tips