Waar hang je rookmelders?

Hang rookmelders in alle kamers, behalve de badkamer. Daar is de kans op een vals alarm te groot. Een doorsnee gezin heeft 6 tot 8 rookmelders nodig om op tijd gealarmeerd te worden van een brand ergens in huis.

De beste plaats om een rookmelder te installeren is in het midden van het plafond. Blijf zeker op minstens 30 centimeter van hoeken. Rook maakt een krulbeweging waardoor de hoeken niet meteen worden bereikt.

Er zijn een aantal ruimten waar je moet opletten voor valse alarmen:

  • Badkamer: hang geen rookmelder.
  • Keuken: hang een rookmelder op voldoende afstand van de kookhoek.

Ook in de garage hang je een rookmelder, dicht bij de binnendeur. In de garage staat misschien de wasmachine en de droogkast, of worden de batterijen van een fiets of auto opgeladen.

Huis rookmelders website

Welke rookmelders?

Op de verpakking van een rookmelder staat de levensduur. Koop er met een niet-vervangbare batterij die 10 jaar meegaat. Het voordeel is dat je lange tijd gerust bent. Test de rookmelder wel elke maand om zeker te zijn dat hij nog werkt.

Wil je het helemaal goed doen, dan kan je rookmelders kopen die verbonden zijn met elkaar. Zo gaan ze allemaal af als de eerste begint te piepen bij een brand. Er bestaan ook speciale rookmelders voor slechthorenden.

Kies altijd voor een rookmelder met een CE-markering en de aanduiding van de norm NBN EN 14604. Zo ben je zeker dat het toestel voldoet aan de kwaliteitseisen.

Brandveiligheid Vooriedereen Tipsvoorthuis Studentopkot Tegel Rookmelder

Vraag en antwoord

Ga maandelijks eens met de stofzuiger langs de rookmelders. Zo blijven ze stofvrij. Als er zich te veel stof ophoopt in een melder, functioneert die niet goed meer en kan hij afgaan terwijl er geen brand is. 

Test de rookmelders elke maand door op de testknop te drukken. Maak daar een gewoonte van, bijvoorbeeld elke eerste donderdag van de maand.

Tegenwoordig kan je alleen nog optische rookmelders kopen. Dat zijn rookmelders die met een infrarood lichtstraal werken.

In de kern van de rookmelder bevindt zich een kleine meldkamer. In die kamer zit een infrarood-zender, een aantal spiegels en een infrarood-ontvanger. De straal gaat van de zender naar de ontvanger, behalve als de straal onderbroken wordt door rook. Op dat moment gaat de rookmelder in alarm. 

Vroeger werden ook ionische rookmelders geproduceerd. Deze werken met licht radioactief geladen deeltjes. Ze zijn intussen verboden in ons land. Heb je er nog hangen, dan is het hoog tijd om ze te vervangen.

Een rookmelder kan afgaan zonder dat er rook is, een vals alarm. Dat heeft verschillende mogelijke oorzaken.

De rookmelder hangt mogelijk op de verkeerde plaats. Waterdamp, gassen en verbrandingsdeeltjes kunnen de rookmelder ten onrechte laten afgaan. Hang een rookmelder:

  • meer dan 6 meter van boilers, kachels en ovens
  • meer dan 3 meter van badkamers en washokken
  • meer dan 1,5 meter van TL-lampen
  • meer dan 1 meter van verwarmingstoestellen
  • meer dan 0,5 meter van lampen

Er kan aan de binnenkant van de rookmelder stof ophopen. Ga daarom maandelijks met de stofzuiger langs de rookmelder.

Een rookmelder geeft een signaal als de batterij bijna leeg is. Sommige mensen verwarren dat met een vals alarm.

Een melder geeft mogelijk ook bij een technisch defect een alarm. Vervang de rookmelder dan meteen.

Rookmelders zijn verplicht in alle woningen sinds 1 januari 2020. 

Er is minstens 1 rookmelder per verdieping. Dat geldt voor alle soorten van woningen, bijvoorbeeld:

  • een eengezinswoning
  • een appartement
  • een studio
  • een (studenten)kamer

Bij een verhuring is de verhuurder wettelijk verplicht om de nodige rookmelders te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een melder met vervangbare batterijen, moet de huurder de batterijen tijdig vervangen. 

Meer tips